Examen tips

Precies 2 jaar geleden had ik mijn examens. Ik weet nog goed hoe zenuwachtig ik was voor al die officiële toetsen, hoe moeilijk er over gepraat werd en hoeveel aandacht hier aan besteed werd het hele schooljaar. Natuurlijk is het spannend maar hoe dan ook je zult ze toch moeten maken en dat gaat natuurlijk makkelijker als je wat ontspannender bent.


Voordat je gaat beginnen aan je examens zul je natuurlijk wel even de boeken in moeten. Want de stof die je tijdens je examen krijg is stof die het hele jaar al voorbij is gekomen. Daardoor kan je natuurlijk al wat dingen zijn vergeten. Bedenk daarom even goed hoeveel tijd jij per dag aan het leren wil besteden en maak daarna een goede planning. Als je het moeilijk vind om je aan een planning te houden kan het misschien helpen om jezelf te belonen.

Ben je eindelijk klaar om te starten met het leren? Zorg er dan allereerst voor dat je goed bent uitgerust, want als je moe bent en gaat leren onthoud je gewoon niks en heeft het leren dus eigenlijk weinig zin. Als je dan de boeken induikt is het verstandig om dit aan een tafel te doen in plaats van in bed, aan tafel zit je beter en onthoud je meer. Dit heeft mijn mentor ooit tegen mij gezegd en het werkt echt!


Als je dan eindelijk klaar ben om te gaan leren, ga dan ook echt leren. Als je computer naast je staat of je mobiel ligt naast je kun je zelf al wel bedenken dat je zo afgeleid bent. Dus ruim alles op en leg alleen de spullen neer die je nodig bent voor het leren en wat drinken. Als je het handig vind om een samenvatting te maken ga je een samenvatting schrijven want hier leer je ook erg veel van of vind je het makkelijker om het boek een aantal keren door te lezen, gebruik de methode die voor jou het beste werkt!

Ben je een tijdje aan de slag? Neem dan even een korte pauze, ga wat doen waar je van ontspant en denk even aan andere dingen dan aan je examens. Als je denkt dat je de stof echt goed kent zoek dan eens een oud oefen examen op het internet op, maak het examen en kijk het na. Dit kan erg goed helpen omdat je zo een beetje de vraagstelling kent en je kunt bekijken wat je cijfer zou zijn op dit examen. Ook kun je je door je ouders laten overhoren.


Als je nu al weet dat je over twee weken een examen hebt, heb je dus eigenlijk genoeg tijd om te leren. Bedenk niet op het laatste moment dat je morgen een examen hebt. Dan ben je te gestrest en lees je de vragen vaak niet goed op het examen. Als je goed hebt geleerd ben je gewoon veel ontspannender tijdens je examen. Ook doet een goede nachtrust wonderen en heeft tot laat in de avond leren vaak niet veel zin.

Voor je naar school toe fietst kun je natuurlijk nog even snel wat doorlezen maar veel zul je hier niet van onthouden. Toch doen veel mensen dit omdat ze zich er zekerder door gaan voelen. Maar als je echt heel goed hebt geleerd voor je examen hoef je toch nergens bang voor te zijn!? Tijdens je examen moet je je goed ontspannen, denk niet de hele tijd: 'de tijd is zo om'. Maar ontspan je en lees rustig de vragen door, als je een antwoord op een vraag echt niet weet ga dan op je gevoel af. Dat is altijd beter dan helemaal niks invullen.

Iedereen heel veel succes met jullie examens en blijf positief!

8 opmerkingen:

 1. Super handig! Ik heb volgend jaar exames

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ja idd. helemaal mee eens, ik heb ook examens volgend jaar.

   xxx

   Verwijderen
 2. Handige voor de gene die hun examen hebben! Ik weet nog wel toen ik de mijne had haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hele goede tips!
  Ik doe volgend jaar examen...

  Liefs, Mariette

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goede tips. Ik heb voorlopig nog geen examen.
  xoxo

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zeker handige tips! Morgen is het dan eindelijk zo ver... pfff wat een zenuwen.

  Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jij ook al, na die eerste zijn de zenuwen nog niet over.

   Verwijderen

 
Girls make Fashion © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Buy Dofollow Links! =) , Lastminutes and Ambien Side Effects